Ny tech-lov vedtaget: Sådan vil den påvirke din fremtidige online markedsføring

Lørdag den 23. april har EU indgået en ny aftale om regulering af digitale tjenester, Digital Services Act (DSA). Den nye lov regulerer de allerstørste online platforme, der skal gøre det mere trygt og sikkert at færdes online. Aftalen skærper særligt kravene til tech-giganterne og andre digitale tjenester, som vil skabe en forandring for online marketing. Dette vil også få betydning for din fremtidige online markedsføring, der stiller skrappere krav til transparens omkring algoritmer, målrettet annoncering og forbud mod at målrette annoncer til mindreårige.

Hvad betyder den nye lov for mig?

Vi ved, det kan være svært at finde hoved og hale i ny lovgivning, og det har vi fuld forståelse for. Vi har derfor samlet de ni vigtigste ændringer, der vil påvirke din online markedsføring:

  • Annoncering målrettet børn forbydes.
  • Annoncering baseret på følsomme data (f.eks. seksuel orientering eller religion) forbydes.
  • ”Dark patterns” forbydes. Det er f.eks., når den ene knap er grøn og den anden grå for at påvirke brugeren til at give samtykke til cookies, de ellers ikke ville have accepteret.
  • Det skal være lige så let at opsige et abonnement eller trække et samtykke tilbage, som det var at give det.
  • Det skal være muligt at undgå anbefalingsalgoritmer på nettet, som f.eks. sammensætter dit Facebook-feed for dig, ligesom brugeren skal kunne forstå, hvordan algoritmerne virker.
  • DSA pålægger digitale markedspladser et større ansvar for varer og indhold, end de har i dag. Det gælder f.eks., hvis der sælges ulovligt indhold på ens platform.
  • Der kræves større transparens fra tech-giganter om deres algoritmer. Fremover kan Europa-Kommissionen og relevante myndigheder (f.eks. datatilsyn) kræve adgang til algoritmer, hvis man vurderer, de kan have skadelig virkning.
  • Kæmpe bøder. Platforme og søgemaskiner kan få bøder på op til 6 procent af deres globale omsætning.
  • Små og mellemstore virksomheder vil få længere indflyvning til at overholde de nye regler.

 

Aftalen forventes gradvist implementeret og fuldt implementeret i 2024.

Indhold
Har du brug for rådgivning?

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere omkring vores produkter eller andet?