Er du klar til at miste kontrollen over dine kampagner med Google Smart Shopping?

Google Smart Shopping, mere Google ‘not so smart’ Shopping, am I right? Okay, det var klart for meget – vi skal nok skrue en tand ned! Men ikke desto mindre er vi her for at slå et slag for de manuelle Shopping-kampagner!

Smart Shopping-kampagner er egentlig fine nok, faktisk fungerer de ganske udmærket i mange tilfælde. Men hårdt arbejde betaler sig, var der engang en klog mand, der sagde (ja, vi ved heller ikke hvem, men det har vi hørt). Og det er altså også tilfældet, når det kommer til dine Google Shopping-kampagner.

Hvis du selv lægger en smule mere indsats i dem, kan det i langt de fleste tilfælde betale sig i det lange løb.

Vi skal selvfølgelig nok lige løbe igennem, hvad forskellen på Google Smart Shopping-kampagner og manuelle Shopping-kampagner er, hvad de hver især kan – og vigtigst, hvor de halter.

Lad os bare komme i gang.

 

Shopping-kampagner – mind mig lige om, hvad det er igen.

Selvfølgelig! Du kender nok til Google Ads, som er en platform for alle Googles kampagner. Når en bruger laver en søgning, vil der dukke annoncer op forskellige steder på Google-siden relateret til søgningen, udover de almindelige søgeresultater. Der kan selvfølgelig også dukke annoncer op på diverse websider.

Der findes et par forskellige typer af annoncer:

  • Søgekampagner
  • Displaykampagner
  • Videokampagner
  • Appkampagner
  • Shopping-kampagner

Og det er altså sidstnævnte, vi fokuserer på. En Shopping-kampagne bliver vist i toppen af din søgning med billede, titel og pris samt i fanen ’Shopping’. Shopping-kampagner er gode, hvis du er forhandler og gerne vil sælge dit varelager.

Og du kan altså lave manuelle Shopping-kampagner eller Googles Smart Shopping-kampagner.

 

Smart Shopping lyder smart, men er det virkelig det?

Ja, og nej. Det er forvirrende, vi ved det. Men som udgangspunkt er Smart Shopping-kampagner ret smarte. De fungerer, og de skaber resultater. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du får det maksimale ud af din annoncering med Google Shopping.

Hvad er forskellen på Smart Shopping-kampagner og de manuelle helt præcis, spørger du måske?

Forskellen ligger ganske enkelt i de muligheder, du har at skrue på i en kampagne. I en manuel kampagne har du en masse faktorer, du kan optimere på fra start og løbende i din kampagnes levetid. I en Smart kampagne har du ingen. Groft sagt.

En manuel Shopping kampagne kan optimeres ud fra søgeterm data – altså hvad folk har søgt på, målgruppedata, geografisk data, dage og tidspunkter samt for enheders performance (mobil, computer, tablet). Du har ikke bare flere valg, men også en større grad af kontrol over valgene.

Med en Smart Shopping-kampagne derimod er dette ikke muligt. Når du har opsat en Smart Shopping-kampagne, angiver du ét ROAS mål for hele din kampagne, og det er det. På selve kampagnen i Google Ads har du stort set ikke andre muligheder for at optimere, men du overlader al optimering af budgivning, negative søgeord, søgeordssplit mv. til Googles algoritmer.

 

Men ‘work smarter, not harder’, ikke?

Ja ja, vi er da også alle dage fortaler for at arbejde effektivt, men nogle gange er det smarte valg ikke det rigtige. For at gøre beslutningen lettere for dig udpensler vi fordele og ulemper ved Smart Shopping-kampagner herunder.

 

Fordele

  • Google laver arbejdet for dig.

Det kræver ikke særlig meget af dig – udover at sætte et mål for kampagnen. Resten klarer Google ved at bruge deres maskinlæringsteknologi til automatisk at øge salget. Den finder selv ud af, hvilke bud der skal sættes, så længe den nogenlunde når den overordnede ROAS – også selvom det er på bekostning af andre produkter.

 

  • Er god for nybegyndere.

Hvis du er ny i Google Ads, er Smart Shopping ideel for dig, fordi du ikke behøver at sætte dig ind i en masse indstillinger for at kunne opsætte den rigtige kampagnestruktur. Selv med begrænset viden og erfaring kan du opnå en succesfuld Shopping-kampagne. Samtidig er det svært at ødelægge noget, når Google har styr på det hele for dig.

 

  • Maksimerer konverteringsværdien med automatisk budgivning.

Google bruger en ’maksimer konverteringsværdi’-budgivning, der forsøger at få så meget omsætning ud af det budget, du giver den, som muligt. Du vil derfor måske opleve en bedre performance på Smart kampagner end manuelle kampagner.

 

  • Kampagner der når ud på Display og YouTube.

Når du vælger Smart Shopping-løsningen, vil dine kampagner også blive vist på Displaynetværket (bannerannoncering) og YouTube. Det er selvfølgelig ekstra eksponering.

 

Ulemper

Google laver arbejdet for dig… Ja, det er muligvis en fordel, men der er altså også ulemper forbundet med dét.

 

  • Ingen kontrol.

Den diametrale modsætning til, at Google klarer det hele – du mister også al kontrol over dine kampagner. Hvor meget, der bliver budt for hvilke produkter og målgrupper på dine produkter, aner du ikke. Det hele er op til Google. Tanken er, at du ikke længere har brug for disse informationer, fordi Google optimerer. Men hvis du ikke er tilfreds med resultaterne på en kampagne, kan du ikke gøre meget ved det, fordi du ingen data har.

Så hvis din Smart Shopping-kampagne fra den ene dag til den anden begynder at skabe dårlige resultater eller styrtdykke i trafik, uden du kan finde årsagen, så har du et problem. Du kan ikke gøre noget ved Smart Shopping-kampagnen, og du er nødt til at skifte til manuelle kampagner.

Dette kan være svært, og det kan tage tid at få opbygget nogle nye manuelle kampagner, som præsterer godt, fordi du starter forfra uden så meget data at optimere ud fra.

Sagt med andre ord: Intet quick-fix, hvis noget går galt.
Går din konverteringssporing i stykker i blot et par dage, kan det have katastrofal betydning for din Smart Shopping-kampagne, som har svært ved at “komme sig”.

 

  • Ingen søgeterm data.

Ingen data, punktum. Med den manglende kontrol ryger de fleste data nemlig også. Google vil igen argumentere for, at du slet ikke har brug for dem. Men det vil vi gerne argumentere mod, for hvis du ikke kan se, hvilke søgeord dine annoncer bliver vist på, ved du heller ikke, hvor meget du betaler for de søgeord.

Når du ikke har søgeterm data, mister du også værdifulde data om søgeord, du kunne have brugt til tekstannoncering. Søgeterm data fra Shopping og Dynamiske søgeannoncer er næsten uundværlige, når vi skal søge yderligere vækst gennem Google Ads.

 

  • Smart Shopping vil teste ting af, som du ikke nødvendigvis ønsker at teste af. 

Du har ikke adgang til søgeterm data og kan derfor ikke se, når en annonce er dukket op på en uhensigtsmæssig søgning. Det kan være, at dit ’Georg Jensen julepynt’ dukker op ved søgninger på ’gør-det-selv julepynt’, som, vi mennesker på forhånd ved, ikke vil præstere godt. Det ved algoritmen ikke og vil derfor teste det af mange gange, før det droppes at være synlig på disse søgninger.

Du har altså heller ikke mulighed for at fravælge søgeord, som du ikke vil dukke op på – såkaldte ’negative’ søgeord.

Som sagt er der indbygget Display i Smart Shopping, og kommer der et pludseligt fald i søgevolumen, vil algoritmen prøve at opretholde trafikken (og forbruget) ved at trække trafik fra display, som aldrig præsterer lige så godt som alm. Shopping-kampagner. Det vil resultere i en periode på et par uger med dårlige resultater, indtil algoritmen tilpasser sig igen.

 

  • Det er svært at adskille de forskellige placeringer performance.

Dine annoncer bliver vist som Shopping-kampagner, Displaykampagner og på YouTube, men du har ikke nogen mulighed for at analysere hver placerings performance. Det er en ulempe, da hver placering ofte klarer sig forskelligt og ikke har samme formål.

 

  • Smart shopping er ikke den optimale løsning til kontinuerlig vækst. 

Bruger du Smart Shopping, må du indstille dig på, at kampagnen sjældent hjælper dig med at øge omsætningen over tid, men forbliver på et stabilt niveau.

Dette er ganske fint, hvis du er tilfreds med udgifterne og ordremængderne og ikke ønsker at lade din webshop vokse yderligere (det kan der være mange grunde til). Men hvis du ønsker at skalere din forretning, er Smart Shopping ikke optimalt.

 

  • Forstår ikke sæsonudsving

Smart Shopping forholder sig ikke til sæsonudsving eller mærkedage, hvor der er en stigning i salg, som f.eks. Black Friday. Den kan ikke forudse, som vi mennesker kan, at der vil være en markant stigning i søgninger på dine produkter og en øget konkurrence på denne dag eller i denne periode.

 

Men hvad skal jeg så vælge?

Det styrer du helt selv. Og nej, det er ikke en passiv-aggressiv måde at få dig til at vælge manuelle kampagner på. Kun du ved, hvad det virker bedst for dig.
Vi lyder måske en smule negativt stemte overfor Smart Shopping-kampagner, men vi advarede dig jo også i starten, gjorde vi ikke?

Du skal dog vide, at de rent faktisk virker. Du vil få noget for dine penge. Men du skal også gøre op med dig selv, om fordelene gør op for ulemperne, inden du påbegynder dine Shopping-kampagner.
Hvad vægter du højst: effektivitet eller kontrol?

Faktum er, at det kræver mere af dig at lave manuelle kampagner end Smart-kampagner, men gør du det rigtigt, kan du sagtens skabe effektive manuelle kampagner.

Og hvis du ikke er så meget for det hårde arbejde selv, har vi heldigvis et helt hold af hårdtarbejdende Google Ads folk, som kan hjælpe dig. Så tøv ikke med at kontakte os!

Indhold
Har du brug for rådgivning?

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere omkring vores produkter eller andet?