Fem guldkorn til din næste jobsamtale

Forberedelse til jobsamtaler er en overset disciplin, og det kan være altafgørende for, om du får drømmejobbet, eller om det går til den person, der var til samtale før dig. Jeg har efterhånden haft mange personer til jobsamtale gennem mit arbejde som HR Chef – både til praktikpladser og på lederniveau, og jeg har mærket forskellen på, hvad der gør samtalen til en succes, og hvad der absolut ikke gør. Det kan være enormt nervepirrende at skulle til (sin mås

Det kan være enormt nervepirrende at skulle til (sin måske første) samtale, og lige præcis nerver kan være det altafgørende og altoverskyggende issue. Det er derfor supervigtigt at være så forberedt som muligt.

Alt for mange kommer uforberedt til samtale: Har ingen noter med og heller ej forberedt sig på spørgsmål til sin potentielt nye arbejdsgiver. Nogle kommer også tomhændet og har hverken papir eller kuglepen med til at kunne skrive notater med eller på.

Læs med her, så du står (endnu mere) skarpt og velpolstret til din næste samtale!

 

#1 Præsentation af dig

Præsentationen af dig selv er en virkelig god måde at få en behagelig samtale i gang på. Du kan faktisk også nævne, om du ikke lige skal give en kort intro af dig selv, hvis du ikke bliver lige spurgt. Så kommer du i gang på en sikker måde.

Jeg kan rigtig godt lide, når man kan mærke, at folk har forberedt sig – det gælder også præsentationen omkring sig selv. Men det kan være svært at huske det hele, når man er i ”manegen”, så skriv stikord ned om dig selv, som du gerne vil fremhæve. Det virker nemlig ikke optimalt kun at kunne huske, hvor man bor, og at man dyrker fitness i fritiden.

Mange firmaer, inklusiv os i OnlinePlus, ansætter ofte ikke folk kun for deres faglighed, men især også for den person de er – så er det altså vigtigt at kunne mærke folk.

 

#2 Brug dit CV

Brug dit CV aktivt til samtalen – hvor er der gode synergier fra din(e) erfaring(er), som du kan referere til i den stilling, du søger? Fremhæv gerne de gode resultater, du har skabt, og eventuelt de ansvarsområder du har besiddet i tidligere stillinger.

Er det dit første job, så husk at fremhæve, hvorfor det skal være dig, der skal have jobbet, og hvordan du kan løfte stillingen. En jobsamtale er ikke kun et interview af dig, det er i den grad også dig, der skal bibringe ”hvorfor dig” til bordet.

Brug dit CV, ja, men undgå at gå for langt tilbage – at du har gået med aviser, været barnepige og siddet i elevudvalget i folkeskolen er ikke brugbart, når du skal ud i voksenlivet. Drop det hellere.

 

#3 Undersøg virksomhedens historie

Det er en virkelig god idé at undersøge den virksomhed, som du skal til samtale hos. Læs gerne virksomhedens værdier og formål, så du eventuelt kan referere til dem i samtalen. Det virker velovervejet og grundigt.

Læs også gerne op på det fagområde, du søger. Er det en specialiststilling, så kig godt og grundigt på virksomhedens website, om der kunne stå info om eventuelle kunder eller cases. Kig på virksomhedens LinkedIn, Facebook eller Twitter – her står der altid det sidste nye. Det er også noget der kan imponere, hvis du kan tale med om.

Og når nu vi er ved LinkedIn, så gå ind og se, om du muligvis skulle have nogen relationer i virksomheden, du kan referere til.

 

#4 Persontest – vær ærlig!

En del firmaer vil gerne have, man tager en personlighedstest. Det kan være alt fra tests, der tager flere timer til en hurtig screening på 5 min. Vi bruger selv Wholebrain-modellen, hvor vi har lavet en mini OnlinePlus-model, så vi kan sammensætte vores teams optimalt.

Det kan ikke betale sig hverken at være ydmyg eller at overdrive, du risikerer nemlig, at testen bliver misvisende eller ”grumset”.

Det ville også være trist at snyde med din profil, for at jobbet, du skal besætte, så ikke matcher dig alligevel. Drop hellere at prøve at gennemskue eller identificere mønstret i testen – du gætter højest sandsynligt forkert alligevel. Vær dig selv og pust dig ikke op til noget, du ikke er – det betaler sig i længden.

 

#5 Motivation og engagement – hvorfor skal vi ansætte dig?

Som jeg har antydet i afsnittet omkring CV, så er det meget vigtigt for mig, at folk til en jobsamtale fortæller, hvorfor det netop skal være dem, vi skal ansætte. Alt for mange mennesker tænker, ”det skal nok gå – bare jeg kommer til samtale”, eller ”jeg svarede godt på alle spørgsmål, så må jobbet være mit”. Men der kan være langt til målstregen, selvom du sidder til samtalen.

Det er her, du skal kaste dig ud i frit fald, måske satse hele butikken og i den grad gøre brug af dine noter.

Stod der for eksempel i stillingsbetegnelsen, at du skulle være selvstændig, resultatorienteret, have et fagligt højt niveau og gerne med ambitioner? Så sørg for at få flettet de ord ind i samtalen. For eksempel således: ”Jeg kunne se i stillingsbetegnelsen, at I søger en person med stor selvstændighed, og som er drevet af gode resultater – dét er jeg! Så jeg vil kunne bidrage til firmaets faglighed”, eller ”jeg er meget motiveret, hvis jeg kan se, der er plads til høje ambitioner – dét er en stor drivkraft for mig, og det kan I jo drage nytte af”.

Ofte er det sådan, hvis der sidder en person med stort gåpåmod, som bare brænder for at komme i gang og virker superengageret, ja, så står han/hun faktisk bedre stillet efter samtalen end personen, der var fagligt højt kvalificeret, men som manglede at få motivationen til at skinne helt igennem.

Dét er værd at tænke over!

Happy hunting 🤞💚

Picture of Malene Bruun
Malene Bruun
CPO & Head of People and Culture
Indhold
Har du brug for rådgivning?

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere omkring vores produkter eller andet?